Alphonse Vandenpeereboom

Op de vraag wie de belangrijkste Ieperling van de negentiende eeuw was, luidt het antwoord allicht: Alphonse Vandenpeereboom (1812-1884). Niet voor niets werd Ieperse tweede belangrijkste plein, de Leet, naar hem genoemd, en kreeg hij zijn standbeeld in de schaduw van de Sint-Maartenskerk. De jurist Vandenpeereboom had een schitterende carrière. In Ieper werd hij achtereenvolgens bevelhebber van de burgerwacht, eerste schepen en, in 1859, burgemeester van de stad. Twee jaar later wisselde hij dat ambt echter in om minister van binnenlandse zaken te worden. In een periode waarin er nog geen eerste minister was, was dat het hoogste ministerambt.  

     

François Böhm: Alphonse Vandenpeereboom als burgemeester (links) en als commandant van de brandweer van Ieper (rechts)(Yper Museum)  

Zijn geboortestad lag hem nauw aan het hart: hij nam het initiatief tot oprichting van de openbare bibliotheek, was medestichter van het stedelijk museum, richtte een historische vereniging op en schreef een veertigtal historische werken over Ieper, waaronder de vermaarde zevendelige Ypriana. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij ruim aanwezig is in de collecties van het Yper Museum. Zo zijn er onder meer twee portretten van de hand van François Böhm: een, uit 1862, toont Vandenpeereboom als burgemeester van Ieper met op de achtergrond de Lakenhallen. Het andere portret, uit 1854, toont Vandenpeereboom als commandant van de Ieperse brandweer. Het is een uiterst interessant werk. Niet alleen omdat meerdere personen erop kunnen geïdentificeerd worden maar ook voor het gezicht op de stad. Daar zien we warempel het gloednieuwe, pas ingehuldigde (eerste) station van Ieper en een aankomende trein.   


       
Het grafmonument voor Alphonse Vandenpeereboom, zijn bidprentje (stadsarchief Ieper) en het oude familiegraf op de stedelijke begraafplaats van Ieper 
  7

Na zijn dood werd hij niet bijgelegd in het oude, neoclassicistische familiegraf, maar kreeg hij een eigen eigentijds en dus eclectisch grafteken op een prominente plaats op de Ieperse begraafplaats. Zijn grafmonument werd geschonken door de familie Merghelynck die verwant was aan de Vandenpeerebooms. De uitvoerder van het testament van Alphonse Vandenpeereboom was trouwens Ferdinand Merghelynck, arrondissementscommissaris en de broer van Arthur Merghelynck, de stichter van het gelijknamige museum.