Kaartspel De Geknipte Kat
Onze museumjongeren van het Voorlopig Bewind kaarten de zwerfkattenproblematiek aan met een zelfgemaakt gezelschapsspel! Spelers ontdekken welke verantwoordelijkheden ze dragen als kattenbaasje.
==> Ook te koop aan de balie van het Yper Museum en in de museumshop in de Ieperse Lakenhallen op de Grote Markt.
==> Kostprijs 20 EUR
Het ‘De Geknipte kat’ spel is een originele spin-off van de gelijknamige tentoonstelling die je tot eind januari 2022 kon bezoeken in het Yper Museum. De expo start in februari 2022 aan een ronde van Vlaanderen en is te zien in Ternat, Sint-Laureins, Menen en Borgloon.
Hoe werkt het spel?
Het kaartspel ‘De Geknipte Kat’ speel je met het hele gezin. Als speler krijg je een kat in huis. Het lot bepaalt of dit een kattin of een kater is. Al naargelang het geslacht van je nieuwe huisdier, word je ook met de gevolgen daarvan geconfronteerd. Kattinnen kunnen zwanger geraken, katers hangen het vechtersbaasje uit, … Doel van dit spel is om je huisdier zo snel mogelijk aan alle wettelijke verplichtingen te laten voldoen. Je kat moet namelijk gesteriliseerd of gecastreerd worden. Je kat moet een chip krijgen en geregistreerd worden. Ondertussen krijg je ook andere verantwoordelijkheden als kattenbaasje. Aankoop van kattenvoer, speeltjes, krabpalen. Bezoek aan de dierenarts en ga zo maar door. Dit alles kost geld. Het juist beantwoorden van leuke kattenweetjes kan je helpen om het nodige bedrag te verzamelen.
“Er zijn nog altijd veel mensen die onderschatten hoeveel er komt kijken bij de verzorging van een kat. Gezinnen die ‘De geknipte kat’ spelen, ontdekken spelenderwijs wat zo’n dier allemaal nodig heeft. Het is fantastisch om te zien dat jonge mensen zelf met dit soort initiatieven komen: dierenwelzijn leeft steeds meer in Vlaanderen!”
- Vlaams Minister voor dierenwelzijn Ben Weyts -
Wat leert ‘De Geknipte Kat’ je?
Spelen is een leuke maar vooral efficiënte manier om dingen aan te leren. Zo ontdek je dat zwerfkatten eigenlijk het gevolg zijn van jouw kat, de huiskat! Op de leeftijd van amper vijf maanden is een kat al geslachtsrijp. Om de drie à vier maanden kan een kattin een nestje van zo’n vier kittens krijgen, die vijf maand later ook geslachtsrijp zijn. Concreet houdt dit in dat één kat op vijf jaar tijd al 20.000 nakomelingen telt. Niet voor niets is sterilisatie of castratie van je huiskat wettelijk verplicht.
Je leert dat je kat gechipt moet worden en vervolgens geregistreerd op de online databank CatID. Zo kan men makkelijk verloren gelopen katjes terug met het baasje herenigen. Zie je een wilde kat met een knip in het oor? Dan weet je dat de dierenarts dit dier heeft gesteriliseerd. Verder ontdek je dat de slogan ‘melk is goed voor elk’ helemaal niet telt voor een kat. En dat je tussen voederbak en het bakje met water beter anderhalve meter tussen laat. Een kat heeft nood aan meerdere krabpalen en als ze zwaait met haar staart wil ze duidelijk maken dat ze boos ik. De museumjongeren hopen dat gezinnen waar de roep “Ik wil een katje…” weerklinkt, eerst het kaartspel aankopen. Wanneer na het spelen de roep gevolgd wordt door “…en we weten wat van ons wordt verwacht”, zullen ze met open armen ontvangen worden in het dierenasiel.
Een blijver na de tentoonstelling De Geknipte Kat
Een jaar geleden klopte de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid aan bij het Yper Museum en bij haar jongerenwerking het Voorlopig Bewind. Het kwam Dierenwelzijn ter ore dat de jongeren rond kattenwelzijn werkten in het zog van de grote tentoonstelling POES. De dienst was gecharmeerd door de aanpak van het Yper Museum en stapte in het project. De vrolijke bende 15- tot 18-jarigen dook met volle goesting in de wereld en de problematiek van zwerfkatten. Er ontstond een vlotte samenwerking met de Groendienst van de stad, het dierenasiel en de dierenartsen. Samen met de museummedewerkers en de Vlaamse overheid stelden zij een interactieve tentoonstelling samen. ‘De Geknipte Kat’ groeide uit tot een kleurrijke doe-expo en opende, samen met de tentoonsteling POES, de deuren op 2 mei 2021.
Corona-effect
De boodschap blijft ook na de tentoonstelling belangrijk: kattenbaasjes hebben verantwoordelijkheden. Een huisdier is geen speeltje. In de asielen bijvoorbeeld merken ze een corona-effect. Mensen namen in de lockdown vaker onbezonnen een katje in huis. Om het - eens duidelijk werd wat de zorg juist inhield - ergens te droppen of af te staan in het dierenasiel. De cijfers maken dit pijnlijk duidelijk. In 2020 werden er 105 katten naar het Ieperse dierenasiel gebracht. In 2021 steeg dit aantal naar 141. Bij de Ieperse Groendienst stelden ze vast dat 160 van de 236 gevangen zwerfkatten tam genoeg waren. Ook die dieren trokken naar het asiel in de hoop een baasje te vinden die wél goed voor hen zorgt. Voor de museumjongeren werd het dan ook snel duidelijk. Een tijdelijke tentoonstelling alleen volstaat niet. Om jong en oud blijvend te sensibiliseren bedachten ze het kaartspel. Dat idee ontstond tijdens hun maandelijkse bijeenkomsten in het Yper Museum. Tijdens hun ‘night@themuseum’ werd het kaartspel gefinetuned.