Laken Luxe Leven

Het leven tussen de middeleeuwse lakens 

Tentoonstelling van 2 juni tot 20 augustus 2023 in de Goliathzaal van het Yper Museum.
Gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig. 
In samenwerking met de KU Leuven.

Het middeleeuwse graafschap Vlaanderen werd groot dankzij de lakenindustrie, een industrie met meerdere gezichten. Zowat iedereen in de stad was erbij betrokken. Studenten geschiedenis van de KU Leuven kregen in het kader van het vak Global Economic Trends and Transitions (500-1800) een museumopdracht. Het hoofdthema van de opdracht moest gaan over middeleeuwse vroegmoderne textielindustrie. In deze tentoonstelling belichten de studenten drie aspecten van dit complexe verhaal: het verfproces, het leven van de textielarbeiders en de luxewetten. Je ontdekt hoe ze te werk gaan bij hun onderzoek en welke verhalen hun raken. Hieronder geeft hun prof Maïka De Keyzer duiding bij de opdracht.

Kleurrijk laken

Het verven van stof is in de middeleeuwen geen eenvoudig proces. Bij gebrek aan synthetische producten worden alle kleuren met natuurlijke materialen gemaakt. En dat is duur. Zeldzame grondstoffen, een langdurig proces en veel vaardigheid zijn nodig om tot een mooi resultaat te komen. Mooi geverfde stoffen zijn dan ook een luxeproduct!
< Lakenververs, 1482. British Library Royal MS 15.E.iii, f. 269 via Wikimedia Commons

Werken in de textielindustrie

Om van wol tot laken te komen zijn veel handen nodig. Elk deeltje van het proces is de taak van iemand anders. Vaak ligt de nadruk van het historisch onderzoek op het maakproces. Maar ook het leven van de mensen actief in de lakenindustrie, verdient het om van nabij bekeken te worden.
< Detail uit Diploma van de Ieperse “Société Historique, Archéologique et Littéraire”, François Böhm, geïnspireerd op het keurboek Ieperse lakenwevers uit 1363, 1861, Yper Museum

Luxewetten

De lakenindustrie in Vlaanderen richt zich in de middeleeuwen op het hogere marktsegment: luxueus afgewerkte stoffen met een duur prijskaartje. Maar niet enkel je portemonnee dicteert wat je koopt. In de middeleeuwen bepalen luxewetten wie wat mag dragen. Dit kunnen we ons vandaag niet meer voorstellen. Toch was dit in de middeleeuwen doodnormaal.
< De kledij van de verschillende standen in de middeleeuwen, circa 1400 via Wikimedia Commons

 

 

De studenten van de KU Leuven samen met hun prof Maïka De Keyzer