linosnede Robrecht van Bethune
700 jaar geleden, op 17 september, sterft Robrecht van Bethune. Speciaal voor deze verjaardag halen we de linosnede van Walter Seys uit het museumdepot.
Graaf van Vlaanderen
Op het werk zie je de nors kijkende graaf van Vlaanderen Robrecht van Bethune in volle wapenuitrusting. Hij draagt een helm, maliënkolder, harnas, zwaard en schild. Op het schild prijkt de klauwende leeuw. Rondom herken je Ieperse stadszichten: de Sint-Pieterskerk linksonder, rechtsboven de belforttoren en de Sint-Maartenskerk en rechtsonder enkele houten huizen en een stukje van de vesten.
Robrecht van Bethune 'Graaf van Vlaanderen' – Walter Seys – 1973
Walter Seys
Walter Seys, Iepers kunstenaar en vroegere directeur van de Academie, is de maker van het werk. Hij schildert, tekent en is graficus. Ieper speelt een grote rol doorheen zijn werk. In 1973 ontwerpt hij het nieuwe grafzerk van Robrecht van Bethune die begraven ligt in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. Deze linosnede dateert eveneens uit 1973. Toch zijn er grote verschillen tussen beide kunstwerken. Zo ontbreekt de leeuw, die aan de voeten van de graaf rust op de grafzerk, op de linosnede. Bovendien toont de linosnede geen vredige, biddende graaf, maar een graaf met de hand op het zwaard, klaar voor de strijd. Alle verwijzingen naar Ieper ontbreken dan weer op de grafzerk.
Grafzerk van Robrecht van Bethune in de Sint-Maartenskathedraal.
Techniek
Linosnede is een vorm van hoogdruktechniek. Je snijdt alles rond de afbeelding weg. Wat overblijft, wordt met inkt bedekt en afgedrukt. Het lijkt op een houtsnede, alleen wordt er een stuk linoleum gebruikt in plaats van hout. Doordat het materiaal zachter is, zijn de lijnen vloeiender. Bovendien zijn er geen nerven zichtbaar waardoor de drukvlakken glad zijn. Dat zie je duidelijk in de effen, zwarte vlakken en in de leeuw op het schild.
Andere activiteiten n.a.v. het 700-jarig overlijden
Het Ieperse stadsarchief maakte een nieuwe erfgoedhalte over Robrecht van Bethune. Te zien op het Beeldenplein aan de ingang van de bib en archief. In de Sint-Maartenskathedraal ontdek je het verhaal over het leven en de begraafplaats van de Leeuw van Vlaanderen. En passeer je in de Hovelandwijk, hou dan zeker halt bij het infopunt in de Robrecht van Bethunelaan.
Op 17 of 18 september 2022 kan je je inschrijven voor een geleide wandeling over Robrecht van Bethune en het middeleeuwse Ieper. De Sint-Maartenskathedraal, het lapidarium, de Lakenhallen en heel wat andere gebouwen uit de vroege Ieperse geschiedenis onthullen hun geheimen.