Het Nieuwerck van Titz

Louis Titz en Ieper

Op de foto zie je Louis Titz (Brugge, 1859- Brussel, 1932), aan het werk op zijn schildersezel. Hij schildert één van zijn vele Ieperse stadsgezichten. Want Titz houdt van Ieper. In zijn oeuvre speelt de stad een belangrijke rol. In 1904 brengt hij een eerste werkbezoek aan Ieper en sindsdien blijft de stad hem inspireren.

Titz, Antony en de Ieperlingen.

Titz ontdekt Ieper terwijl hij België rondtrekt om illustraties te maken voor de ‘Dictionnaire encyclopédique de géographie historique du Royaume de Belgique’, die in 1905 verschijnt. Na dat eerste bezoek komt hij er geregeld terug. Hij legt er stadsgezichten, gebouwen en straatbeelden vast in tekeningen en aquarellen. De Grote Markt, de Lakenhallen en het Nieuwerck tekent hij vaak, zowel voor als na de Eerste Wereldoorlog. Hij is geliefd en bekend onder de Ieperlingen omdat ze hem vaak langs de straat zien zitten met zijn schildersezel.

Louis Titz geportretteerd voor het Nieuwerck door Maurice Antony, 1907.

Glasplaat

In 1907 portretteert de Ieperse fotograaf Maurice Antony, Louis Titz terwijl hij de doorgang van het Nieuwerck naar het Sint-Maartensplein schildert. De kunstenaar zit met een bijna afgewerkt aquarel voor de herberg ‘In het klein stadhuis’ op de Grote Markt. In het Yper Museum wordt de originele glasplaat van deze foto bewaard. 

Titz, een gerenommeerde kunstenaar

Op dat moment is Titz in Belgische kunstkringen al vrij gekend. Hij stelt tentoon in de prestigieuze 19de-eeuwse salons van Antwerpen, Gent en Namen. Hij maakt zowel aquarellen, tekeningen als gravures. Daarnaast ontwerpt hij ook affiches, programma’s en ex librissen. In 1894 tekent hij de afbeelding voor het eerste Belgische vierkleurenbiljet van 20 frank. Dit biljet was in omloop tot 1922. Internationaal raakt hij vooral bekend als illustrator van boeken. In de collectie van het Yper Museum zitten enkele aquarellen en schetsen van Titz. 

Gezicht op de O.L. Vrouwstraat in Ieper door Louis Titz, 1906. 

Blad uit een schetsboekje van Louis Titz, 1900-1909.
Tijdens zijn bezoeken aan Ieper legde hij in een klein schetsboekje details die hem troffen vast. 

Toegang tot de Vismarkt in Ieper door Louis Titz, 1903.