Voorspelling voor morgen: Beeldenstorm

De Beeldenstorm wordt meestal onderverdeeld in drie fases. De eerste fase vindt plaats in de huidige Westhoek en een stuk van Frans-Vlaanderen en wordt gekenmerkt door rondtrekkende bendes, meestal onder leiding van een predikant. De meeste vernietigingen gebeuren op het platteland in deze fase. Daarna schuift de storm op naar de Scheldevallei met steden als Antwerpen en Gent. Dit is de tweede fase, waarbijde meeste vernietigingen nu wel in steden plaatsvinden. Ten slotte vindt de derde fase plaats in de huidige Nederlanden. De Beeldenstorm vond in deze laatste fase vooral plaats op initiatief van lokale adel, waarbij er geen trektocht doorheen de streek is. 

Het plotse karakter van de Beeldenstorm en de intensiteit waarmee de beelden vernietigd worden, doet tijdgenoten denken aan een storm. Ze verschijnt snel aan de horizon, houdt lelijk huis in de kerk en verdwijnt weer. De bronnen uit die tijd spreken dus al over ‘beildestormers’ en ‘beeldstorminghe’.

Ieper behoort tot een van de eerste doelwitten van de Beeldenstorm. Wanneer een grote groep beeldenstormers voor de gesloten stadspoorten komen te staan op 15 augustus 1566 besluiten ze om de hele buurt te terroriseren. Als er die avond een weerbericht werd uitgezonden die de komende storm in Ieper zou voorspellen, dan zou dit mogelijk zo geklonken hebben.